Patriarhii României

De la ridicarea Bisericii Ortodoxe Române la rang de Patriarhie în anul 1925, conducerea ei a fost încredințată unor ierarhi de seamă, cu profundă viață duhovnicească, pregătire teologică și simțire pastorală. În vremuri marcate de schimbări istorice și încercări sociale, acești părinți ai Bisericii au purtat cu vrednicie slujirea de Patriarh, călăuzind poporul dreptcredincios pe calea credinței, unității și nădejdii.

1925 – 1939

Patriarhul Miron Cristea rămâne în conştiința tuturor ca fiind ctitorul Patriarhiei Române şi promotor al demnității Bisericii Ortodoxe Române în timpurile moderne. Avea simțul sau conştiința instituției şi era un om gospodar şi priceput. A învățat atât de la români, cât şi de la străini ceea ce este folositor Bisericii şi neamului românesc.

A luptat din tinerețe până la sfârşitul vieții pentru demnitatea românească a Țării şi a Bisericii […].

1939 -1948

Ca patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, a păstorit în timpuri deosebit de grele, în timpuri de criză economică şi război, iar adesea se afla sub presiunea factorilor politici din țară şi din străinătate. Cu toate acestea, patriotismul său nu a fost unul de circumstanță, ci era al unui român autentic. Patriarhul Nicodim Munteanu era un om adânc legat de istoria poporului…

1948 -1977

Lucrarea sa pastorală, culturală, misionară, duhovnicească şi socială pentru binele Bisericii Ortodoxe Române reprezintă pentru noi cei de astăzi, ierarhi, cler şi credincioşi, un model luminos şi inspirator de fidelitate şi slujire a Mântuitorului Hristos şi a Bisericii Sale. Cu mult curaj şi echilibru, diplomație şi tenacitate, a încercat să apere Biserica de loviturile sistematice ale puterii politice, alegând calea unei dârze rezistențe…

1977-1986

Preafericitul Părinte Patriarh Iustin, ca profesor şi patriarh, a fost o figură reprezentativă a Ortodoxiei româneşti pe plan internațional. De pildă, când se afla în Grecia în vizită oficială a fost primit cu protocol de şef de stat. Grecia avea un deosebit respect față de ierarhul Iustin Moisescu, nu numai pentru că el a studiat în Grecia şi a făcut un doctorat strălucit despre Evagrie Ponticul, ci şi pentru că vorbea limba greacă universală…

1986-2007

Preafericitul Părinte Patriarh Teoctist va rămâne pururi în mintea şi în inima tuturor celor care l-au cunoscut şi au admirat chipul său luminos şi bunătatea sa sufletească. Ca orice român bun la suflet şi înțelept, Patriarhul nostru avea o deschidere firească şi frumoasă spre dialog şi cooperare cu Bisericile surori şi cu alte Biserici.